IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Volkswagen увеличава инвестициите за електромобили в Испания до 10 млрд. евро

Компанията ще строи завод за батерии край Валенсия, който ще разполага с годишен капацитет от 40 ГВтч

20:07 | 09.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Премиерът на Испания Педро Санчес (вляво) и ръководителят на Volkswagen Херберт Дийс (вдясно) разглеждат интериора на електрически ID.3 в Испания.&nbsp;<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Премиерът на Испания Педро Санчес (вляво) и ръководителят на Volkswagen Херберт Дийс (вдясно) разглеждат интериора на електрически ID.3 в Испания. Снимка: Bloomberg L.P.

Германският концерн Volkswagen Group ще инвестира 10 млрд. евро  за производството на електрически превозни средства и батерии в Испания, обяви главният изпълнителен директор Херберт Дийс, цитиран от Ройтерс. Това е с около 3 млрд. евро повече в сравнение с първоначалния инвестиционен план на автомобилния производител за страната. 

VW също така обяви споразумение за партньорство с най-голямата енергийна компания в Испания Iberdrola, която ще създаде соларен парк за захранване на планирания завод за батерии край Валенсия.

Групата заяви през март, че ще инвестира 7 млрд. евро за развитие на електрическата мобилност в Испания. По думите на Дийс това число сега е увеличено до 10 млрд. евро с помощта на новите партньори на компанията.

„Ще електрифицираме втория по големина производител на автомобили в Европа (Испания) с нов голям завод за батерии и производство на електрически автомобили в други две фабрики“, изтъква Дийс.

VW VW

Планът на VW е да създаде „цялостна екосистема от доставчици, от добив на литий до сглобяване на батерии“, добавя той.

Дийс посети мястото, където ще бъде построена фабриката за батерии, заедно с испанския премиер Педро Санчес.

VW има за цел да започне изграждането на завод с годишен капацитет от 40 гигаватчаса (ГВтч) през първото тримесечие на 2023 г., като се очаква търговското производство да стартира до 2026 г.

До края на десетилетието се очаква в съоръжението да работят над 3 хил. души.

VW планира да обособи шест завода за производство на батерийни клетки в Европа до 2030 г. с общ капацитет от 240 ГВтч, в опит да контролира възможно най-голяма част от веригата на доставки. Планът представлява ключова стъпка в стремежа на групата да победи Tesla и да се превърне в най-големия производител на електромобили в света до 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още